Το χρονικό της Ανακατασκευής

&

Ο ανεμόμυλος είναι ιδιοκτησία του Ευάγγελου Χ. Βαχλιώτη, βρίσκεται στη νότια ακτή του Άνω Κουφονησίου, στη θέση ΠΟΤΑΜΙΑ και ανήκει στην Κοινότητα Κουφονησίου της επαρχίας Νάξου, στο Νομό Κυκλάδων.

Ο μύλος ανήκει στον συνήθη τύπο του παραδοσιακού ξετροχάρη ανεμόμυλου που συναντάται ευρύτατα στις Κυκλάδες και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και μαρτυρίες κτίστηκε περί το 1830, κατά την περίοδο που εποικίστηκε το νησί από κατοίκους της Αμοργού.

Το κτίσμα βρίσκεται σε γήπεδο εμβαδού 522m2 και απέχει 300m περίπου από το τελευταίο σπίτι του οικισμού της χώρας του Κουφονησίου, προς τη ΝΔ πλευρά του νησιού, στην κατεύθυνση για το λιμανάκι Παριανός. Ο μύλος είναι κτισμένος πάνω στα βράχια της ακτής, δίπλα στο καρνάγιο, σε απόσταση περίπου 30m από τη θάλασσα και 10m από το όριο του χειμέριου κύματος.

Αρχές Σεπτεμβρίου 2000 άρχισαν οι εργασίες επισκευής, ενίσχυσης και αποκατάστασης του μύλου, για την άρση της επικινδυνότητας και την άμεση διάσωση του ξύλινου μηχανισμού, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οικοδομική άδεια και τις εγκρίσεις του μύλου.

Οι εργασίες περατώθηκαν το Μάιο του 2005 χάρη στις ενέργειες της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ και του ΕΟΤ και παρ` όλες τις αντιξοότητες, από το 2006 ο μύλος λειτουργεί ως ξενοδοχείο τύπου “επιπλωμένου διαμερίσματος Α` τάξεως 4 κλινών” με το όνομα Windmill-Villa.

Start typing and press Enter to search